Skip to content


Gyöngy a skatulyából

Nyakashegy borai nem kavarnak viharokat, aki issza, szereti, aki nem issza, elismeri: jót s jól csinálnak Tökön. Malya Ernő és Pühra Beáta különösebb csinnadratta nélkül dolgoznak. (Még az a bizonyos 100 pontos 2008-as Budai Chardonnay sem vert különösebb viharokat.) Pénztárcakímélő bevásárlás tervezésekor az elsők között írom fel a listára boraikat. Persze mondhatjuk: ez unalmas. Sem nagyság, sem izgalom: a sauvignon blanc előírászerűen fajtajelleges és elegáns, az irsai zamatos és illatos, a Müller Thurgau tiszta és könnyed, a kadarka jól csúszik és izgalmasak a savai... és így tovább. Megvesszük őket és megisszuk, és elkönyveljük, hogy ismét jó üzletet csináltunk. Az persze más kérdés, hogy ez egyben csapda is: skatulyázunk, és könnyen elsiklunk afölött, ha valami igazán érdekes és izgalmas kerül ki a pincéből.
Legutóbb a 2007-es félszáraz rajnai rizlingjükkel, hivatalos nevén Budai Riesling 2007-tel csináltam jó üzletet. Aranyba hajló színű, olajos mozgású bor. Illatában a jellegzetes finom petrolosság és rengeteg virág egy kis mézzel körítve. Szerencsére a méz nem az édességben, hanem a selymes kortyban és a koncentrált virágokban érhető tetten. Kerek, telt, de lendületes savú, fűszeres; a sav és a maradékcukor harmóniában élnek együtt – olyannyira, hogy a kortyban először fel sem tűnik az érdesség. Talán az az egy vethető szemére, hogy nem elég hosszan kényezteti az ízlelőbimbókat, és az intenzívebb alkoholérzet miatt kicsit likőrös jellegű a lecsengése. Szerintem remek bor 1500 forint allati áron. Kerek 5 pont a jutalma az élményért cserébe.

Címkék: rajnai rizling etyek buda 5 pont nyakas pince

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr731388116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása