Skip to content


Egy jó korty Balaton

Bő hozamú a chardonnay-folyam, még a hagyományokhoz ragaszkodó Fekete Béla is próbálkozik vele Somlón, hiába az ABC divat, ami önmagában nyilván hülyeség. Én speciel szívesen iszom. Figuláéké azonban az utóbbi időben áldozatul esett a kamrában alkalmazott szigorú terméskorlátozásnak.

A jellegzetes „Figula-palackba” zárt 2007-es Balatonfüredi Chardonnay-juk (a Bortársaságnál 1750 Ft) a nyári, turistacsalogató Balatont idézi. Acélban erjedt, és ott is érlelték rövid ideig. Aranyba hajló szalmasárga szín, illatában érett alma, kis birs, friss vaj, mezei virágok – nem harsogó, inkább decens. Szájban krémes kerekség, karakán savak – mintha kicsit túl is nőnének a közepes testen –, és aztán kurta-furcsa vég: a korty zamatai váratlanul eltűnnek. Ezzel együtt is tisztességes munka apró erényekkel. A rövid lecsengésbe az ásványos-sós jelleg visz némi izgalmat, az alkohol pedig csipetnyi kesernyésséget. Melegedésre az ásványos jellege karakteresebbé válik. Karcsú, elegáns, nem megrázó élmény, de jó inni, ezért négyes.

(A fotó a Bortársaság honlapjáról származik.)

Címkék: chardonnay figula balatonfüred csopak 4 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr461235914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása