Skip to content


Talán egy kadarka

Ha Szekszárd, akkor kadarka – kötelező gyakorlat egy szekszárdi lokálpatrióta borásznak. Készít is szinte mindenki. A hatvanas években közel 50 ezer hektáron „kaszálták” a kadarkát, hogy híg lőrét szűrjenek belőle; manapság alig több mint 600 hektáron kísérleteznek vele (nagyrészt persze még mindig az Alföldön), de legalább eljutottunk oda, hogy kísérleteznek: klónokat szelektálnak, keresik az igazit. Mert egyelőre még azt sem nagyon tudjuk, hogy melyik az igazi: genetikailag ugyanis nagy változatosságot mutat a fajta; a régi, 60-80-100 éves ültetvényekre, a klónszelekciók forrására, manapság vigyáz is mindenki, mint a szeme fényére.

És a jó kadarka nem hiú ábránd: egy két hazai változata és a bolgárok gamzája legalábbis erre enged következtetni. Mintegy három éve a fajta kapcsán két érdekes szöveg is született A Művelt Alkoholista oldalán: Alföldi Merlot Vereség a kadarka-fronton című írásának egyik kommentezője, bizonyos Pálos Miklós (Szekszárdi Borműhely) a mimiesszéje, valamint a Kadarka című poszt, melyben termelők nyilatkoznak a saját kadarka-képükről. Érdemes áttanulmányozni mindkettőt.

Mészáros Pálék 2007-es alap kadarkája (kapható sokfelé 1200 forint körüli áron) nem serkent ampelográfiai kutatásokra. Elfogadhatóan kadarkás: fűszeres és zamatos. Nem vaskos, nem nagy, hanem finom. És azt hiszem, legtöbbször ennél többet nem is kívánhatunk egy bortól. Friss, intenzíven gyümölcsös az illata: főleg málna és meggylé, amit fűszerek, csipetnyi ánizs és hűs menta gazdagít. Szájban a közepesnél paraszthajszállal vékonyabb testet érett, ám virgonc savak segítik, tanninokkal nem kell bajlódnunk, koncentrálhatunk a zamatos gyümölcsökre, a kerek, de játékos kortyra. Csúszik ez a bor könnyedén. A szellőzésre felemásan reagál, röpke óra után illatában a fűszerek és a menta intenzívebbé, a savai meg karcosabbakká váltak, de így is vastag 5 pont a jutalma.

Címkék: szekszárd kadarka mészáros pál 5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr231215266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása