Skip to content


Felvidék a rózsák közt – I

Az elmúlt hétvége még a legelszántabb alkeszeket is komoly kihívások elé állította. Pénteken nyitott a Pannon Bországgyűlés a Városligetben. Másnap már csak a Festetics Palotáig kellett elzarándokolni, hogy a Borbarát 7×7 éves kóstolóján hívők és hitetlenek együtt tegyék mérlegre az Alkonyi-kör elképzelését a magyar csúcsborokról és top birtokokról. És el lehetett tölteni a hétvégét Budafokon a Rosariumba is, ahol a Kárpát-medencei borászok találkozóját tartották. Bott Frigyes kedvéért végül ezt választottam.
Kellemes környezet, visszafogott hangerejű zene (aznap este az ilyen események nélkülözhetetlen kelléke, a Ghymes), jó borok, közepes sűrűségű tömeg. Nem kóstoltam, nem méricskéltem, hanem beszélgettem és ittam; döntésimet (még egy korty/földre vele) pedig a kevéssé szofisztikált tetszik/nem-tetszik benyomás alapján hoztam. Végül két határon túli borászat szortimentjét kóstoltam végig, és nem bántam meg: sem a beszélgetést, sem a borokat. Először a Strekov 1075 borait veszem sorra, aztán majd Bott Figyes következik.

A Strekov 1075 (Kürt szlovák neve Strekov; a település első írásos említése 1075) szép savú és remek alkoholegyensúlyú boraira méltán büszke Sütő Zsolt (fenti képen).

Strekov fehérben...

A fehérek maradéktalanul tetszettek, a vörösek is, csak hangyabokányit kevésbé. A 2007-es olaszrizling (Classic Sur Lie) (minden boruk 2007-es volt), telt illatú, szájban húsos, nagyon jó savakkal, csipetnyi ásványossággal. Sütő Zsolt szerint jól kiérezhető belőle a talaj magas mész- és ásványi anyag tartalma – meg persze a hosszű finom seprőn tartás.
Sokkal izgalmasabbnak tűnt a virágos, mézes, barackos illatú a zöld veltelini, amit szintén hosszabb ideig érleltek seprőn, de az olaszrizlinggel ellentétben keverés nélkül. Szájban jól érvényesülnek az izgalmas, érett savak, melyek lendületet adtak a nagy testnek. Lecsengése hosszú, a végében kis kesernyésség.
Errefelé egzotikum a Devín, ez a piros velteliniből és traminiból Kürtön nemesített fajta. Ennek termesztése egy lokálpatriótának szinte kötelesség – Sütő Zsolték is ezért termesztik. Bár az intenzív illatvilágával nem hódított meg, el kell ismernem: jó ízlésről tanúskodik ez a bor. Illatában visszafogott muskotályosság, fűszeresség, a gewürztraminer rózsássága is feltűnik kedves gyümölcsökkel. Sajnos savai alulmaradnak az aromamennyiséggel szemben, és az alkohol is kilóg az összképből.

...és vörösben

A pince alapbora vörösben a Corpus küvé (50% alibernet, 30% Szent Lőrinc és 20% kékfrankos), benne ismét egy egzotikus fajta: az alibernetet Ogyesszában nemesítették az alicante bouschet és a cabernet sauvignon keresztezéséből. Bár az alapküvé kizárólag présborból készült, mégis harapósan friss, gyümölcsös, mint egy újbor. Lendületes, de egyszerű.
Kicsit javított előttem a fajta renoméján a Strekov Szent Lőrince. Eddig véleményemet főleg a fajta cseh (morva) variációi határozták meg, és azok alapján nem tartottam különösebben érdekesnek. Ez azonban egy kifejezetten elegáns bor: fűszeres, kicsit kadarkás, kicsit pinot noiros, kicsit animális, kicsit ásványos. Szájban frissebb, újborosabb, mint az illata, savai kifejezetten elegánsak.
Hatásos zárás volt a 15-ös alkoholú kékfrankos. Dohány, bőr, kávé, érett pirosbogyós vadgyümölcsök, szájban kerek savak, húsosság, érett tanninok – és csak állok, és keresem, hogy hol bújt el a 15-ös alkohol.

Következik Bott Frigyes.

(A Terroir Club szinte a teljes Strekov-szortimentet forgalmazza, de a honlapjuk tanúsága szerint egyelőre még csak a 2006-osokat.)

Címkék: szlovákia olaszrizling kékfrankos zöldveltelini felvidék szent lőrinc strekov 1075 devín

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr491188945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.06.17. 10:10:21

buzdítotok itt a piálásra, ráadásul meleg van :)

süti beállítások módosítása