Skip to content


A szomszéd tehene vagy fűje?

Az élet nehéz, hogy elpuffantsak mindjárt az elején egy magvas közhelyet, ami nálunk, e Kárpátoktól ölelt kis országban igazabb, mint... Ugyanis hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nekünk mindig és direkte a kapa nyelének a keményebb végét adják a kezünkbe – gondoljuk nap mint nap. (Persze ettől még gondoljuk azt is, hogy Isten kalapja meg rajta a bokréta – bár más viszonylatban, tudjuk jól.) Így aztán nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, amikor rábukkantam a német Vinum magazin rövid hírére, egy hírecskére, amelyben egy kora tavasszal Spitz an der Donauban történt bűnesetről tudósítanak. Óóó – kiáltottam –, drága, drága schwagereink, kikre tekintenék mint vezérlő csillagra, ők sem jobbak, a Deákné vászna ott is etalon!

A bűneset szenvedő alanya a borvidék szívében fekvő falu polgármestere, Hannes Hirtzberger, aki nem más, mint a híres-neves Franz Hirtzberger testvére, azé a Franz Hirtzbergeré, akinek a pincészetéről írtunk már sok szépet, akinek a kedves papája kitalálta Wachaut, aki arra is képes volt, hogy elkészítsen az első Alkoholista-tízpontost (szerénység, elvtársak, szerénység!), aki...

A történet szinte hihetelen. Egy helyi vállalkozó szellemű ember, bizonyos Helmut O. úgy döntött, fellendíti a falut, és wellness szállodát épít Spitz an der Donau néhány szőlőterületén. Csakhogy a derék bürgereken elbukott a szép terv: az önkormányzat elutasította. (Állítólag a honatyák nem a szőlőket sajnálták, hanem egyszerűen nem voltak meggyőződve arról, hogy a tervek mögött valóban van pénz.) Summa summarum, ez lett Hannes Hirtzberger veszte.

Történt ugyanis, hogy egy önkormányzati ülés után autójához térvén egy szem bonbont pillantott meg az autója szélvédőjén, az ablaktörlő lapát alá még egy kis üdvözlőkártyát is betűztek, amire rúzzsal írtak rá szerelmetes szavakat, hogy kedves Hannes így, meg úgy... Hannes gyanútlanul bekapta a bonbont, majd hamarosan kómába esett. Az édességet ugyanis átitatták a patkányméreg hatóanyagával, strychninnel. A gyanú hamarosan Helmut O-ra terelődött, akihez többek között a bonbon csomagolásán talált DNS minta vezetett. A bűntettért azóta el is ítélték, legalábbis első fokon. (Akit érdekel a történet mélye, itt merülhet.)

A történet pozitív véget ért: Hannes Hirtzberger az orvosoknak köszönhetően felébredt a kómából, a gonosz valószínűleg elnyeri méltó büntetését, és a szőlők is megmenekültek.

A poszt A Művelt Alkoholistán jelent meg.

Címkék: ausztria wachau hirtzberger

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr951167605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása